Log in

De geschiedenis van de picknick

De geschiedenis van de picknick

Waar het woord ‘picknick’ oorspronkelijk vandaan komt, blijft tot op vandaag een groot mysterie. Het zou kunnen afstammen van het Franse woord piquer (‘pikken’ of ‘kiezen’) of van het woord nique (‘een klein bedrag’), maar zeker is het niet. In deze blog nemen we je graag mee in de geschiedenis van de picknick.

De eerste échte vermelding vinden we terug in een burleske satire tijdens La Fronde, een Franse revolutie in 1648 tegen de monarchie. Het hoofdpersonage, ‘Pique-Nique’, is de held van de barricades, maar net als zijn vrienden ook een echte lekkerbek met een ronde buik. Ironisch, omdat zijn strijd juist leidde tot grote voedseltekorten.

Met dank aan de Franse Revolutie

Ongeveer een eeuw later raakt de term ingeburgerd en verwijst het naar een diner waarbij elke gast zijn of haar gerecht meenam. Op dat moment gebeurde deze picknicks echter vooral binnenskamers.

Door de Franse revolutie vluchten de meeste aristocratische picknickers naar het buitenland. De meerderheid kiest voor Groot-Brittannië en introduceert daar de picknick in Engeland. Eind 1801 werd er zelfs een heuse ‘Pic Nic Society’ opgericht die gepaard ging met dans, muziek en toneel. Bovendien verhuisden de picknicks steeds meer naar buiten. Niemand minder dan schrijfster Jane Austen schetste in haar boek Emma (1816) een levendig portret van een rustieke picknick.

De picknickmand

Halverwege de 19e eeuw raakte de picknick ook ingeburgerd bij de middenklasse. En toen begin 20e eeuw de trein, fiets en auto doorbraken, raakte alles in een stroomversnelling. Een heerlijke picknick op het platteland was plots voor iedereen mogelijk. Het duurde dan ook niet lang voor slimme ondernemers inspeelden op deze groeiende trend en een rieten picknickmand op de markt brachten.

Picknicks zijn dus al eeuwenoud en toch razend actueel. In tijden van wereldwijde pandemieën, burn-outs en een opwarmende aarde zijn picknicks volgens ons deel van de oplossing. Op een unieke locatie in de natuur je dekentje spreiden, zonder zorgen genieten van elkaar én een rijkgevulde picknickmand: dat zijn pure momenten van geluk. Bovendien is het 100% duurzaam. Met PicknickPoint willen we dus een echte revolutie starten en laten zien dat je voor een buitenavontuur niet ver hoeft te reizen.

Maar wat er ook gebeurt in de toekomst, één ding is zeker: zolang er vrienden of familie zijn met wie je het kunt delen: “there will be few things so pleasant as a picnic lunch”.

gerelateerde berichten

Geef een reactie