Log in

Picknicken in Limburg

Picknicken in Limburg

PICKNICKEN IN LIMBURG

De wind blaast zachtjes en terwijl je een smakelijke hap neemt, tuur je over het prachtige landschap… dát is vakantie! Een lekkere picknick fleurt iedere wandel- en fietstocht op. Haal dat dekentje al maar boven want wij presenteren hier de mooiste picknickplekken in Limburg.

 

Fietsen door de bomen

 

Kom naar het Pijnven om een echte boswandeling te maken! Maar liefst 2.000 ha bos wachten je op. Voor kinderen zijn er 4 speelweiden in een reusachtig speelbos. De iconische fietsbrug die je laat fietsen tussen de kruinen van de bomen in Bosland maken het plaatje compleet.

Meer info

 

Kattevennen

 

Kattevennen is één van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Je kunt er wandelen, fietsen en ontspannen met het hele gezin. Ook is er een leuke minigolf en een speeltuin om te ravotten. Je kan in Kattevennen gezellig picknicken op een unieke picknickplaats, net achter het onthaalgebouw van Kattevennen. De plek, die Corpus werd gedoopt, werd ontworpen door nature artist Will Beckers. In een grote opengemaaide cirkel zit je heerlijk dicht bij elkaar, omgeven door een sculptuur van houten takken.

 

Meer info

 

Doorkijkkerkje Borgloon

 

Eén van de absolute blikvangers in Borgloon is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. “Reading between the Lines” is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De constructie weegt maar liefst 30 ton. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap. Iets verderop ligt een heuse speelboomgaard met meerdere overdekte picknickplaatsen.

 

Meer info

Zammelen

 

Het pittoreske dorpje Zammelen, deelgemeente van Kortessem, ligt aan de rand van het Haspengouws leemplateau en in de vallei van de kronkelende Mombeek. Een combinatie van water, leem, kalk en zand in de bodem zorgt voor een natuurgebied met afwisselende beemden, typische hooilanden, mysterieuze moerassen en broekbosjes. Die verschillende landschappen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op zeldzame planten- en diersoorten. Vanuit Zammelen starten drie zalige wandelingen met onderweg tal van idyllische picknickplekjes.

 

Meer info

Schulensmeer

 

Waai zalig uit aan het Schulensmeer, één van de grootste meren in België. Deze uitgestrekte waterplas is het ideale decor voor watersporters, hengelaars en wandelaars, maar ook de thuis van meer dan 250 vogelsoorten. De prachtige graslanden van het omliggende Schulensbroek hebben niet alleen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op weide- en watervogels, maar ook op wandelaars die genieten van eindeloze rust en natuurpracht. En natuurlijk kan je hier ook prettig picknicken.

 

Meer info

Helsheaven

 

Aan de Galg, op het hoogste punt van Helshoven in Sint-Truiden, kan je genieten van een adembenemend uitzicht over het Haspengouwse landschap. Kunstenaar Frits Jeuris ontwierp hiervoor een unieke creatie gemaakt van tientallen gekapte fruitbomen uit de omgeving. Maak je beleving compleet met een picknick.

 

Meer info

Overbroek – Egoven

 

Aan de rand van het dorp Gelinden in Sint-Truiden liggen op de flank van de Herkvallei het natuurreservaat Overbroek en meer zuidelijk het natuurreservaat Egoven. Geologen komen van heinde en verre om de unieke mergelwanden en natuur te bestuderen. Een wandeling is absoluut de moeite waard in deze verborgen parel. Even uitrusten of genieten van het uitzicht? Dan kan met een picknick.

 

Meer info

Hemelspark / Bellevuebos

 

Tussen de bomen en vijvers in het Hemelspark kan je heerlijk spelen, picknicken of gewoon genieten. Van hieruit kan je het Bellevuebos, één van de grootste bossen van Haspengouw, verkennen met uitgestippelde wandelroutes. Onderweg kan je zelfs nog een bezoekje brengen aan de dieren van beleefboerderij Alverberg.

 

Meer info

Heesakkerpark in Bosland

 

In het Heesakkerpark in Bosland kronkelt de schilderachtige Dommel en ontdek je molens in een afwisselend landschap. Als je geluk hebt, zie je in het voorjaar misschien wel het zeldzame groentje (dagvlinder) of in de zomer de kleine ijsvogelvlinder. Trek ook wat tijd uit voor een bezoek aan de molens en het molenmuseum. Bewonder onderweg ook het mysterieuze kunstwerk van Will Beckers. En geniet vooral van die heerlijke picknick.

 

Meer info

Mariënlof

 

In de vallei van de Kleine Herk in Borgloon ligt de abdij Mariënlof, in de volksmond beter gekend als het klooster van Colen. De panoramische uitzichten en de erfgoedrijkdom zijn de belangrijkste troeven van deze prachtige wandeling. Niet voor niets dat kunstenaars zich laten inspireren door deze magische plaats. In 2012 bouwde de Schotse kunstenaar Aeneas Wilder een opvallend architecturaal bouwwerk. De ronde constructie met een prachtig uitzicht van 360° wordt afgelijnd door uniforme verticale houten latjes. Het kunstwerk betreden is een speciale ervaring die refereert aan het religieuze en doet denken aan rondwandelen in een klooster.

 

Meer info

Park Ven

 

In hartje Diepenbeek ligt een oase van twee hectare waar de tijd geen vat op heeft. De setting is feeëriek en rondom de prachtige vijver ontdek je een uitgestrekt, natuurlijk park. Je waant je hier helemaal in een andere wereld. Kies een plekje uit om te picknicken in open lucht of vertoef heerlijk aan de overdekte chalet, kiosk of rieten hutjes.

 

Meer info

Lommelse Sahara in Bosland

 

Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring. Op en rond het water hebben heel wat vogels een thuis gevonden. ’s Winters is het een bivakplaats voor onder andere futen, eenden en zwanen.

 

Langs de Blauwe route kom je twee speelelementen tegen vermomd als bewoners van de Sahara. Een grote gladde slang waar je in kan klauteren en een boomleeuwerik die je laat vliegen tussen de bomen. Wil je de Sahara vanuit 30 meter hoogte kunnen bekijken? Beklim zeker de uitkijktoren! Maak je uitstap compleet met een picknickmand!

 

Meer info

 

Nog meer unieke picknicklocaties?

gerelateerde berichten